De plek
Direct aan de oevers van het vroegere Veerse Gat ligt het karakteristiek vakantiedorp VeerseKreek. Ooit lagen hier de kreken waar de bevolking mossels en oesters raapte en fuiken zette. Later kwam er een veerhaventje om de afstand met Kortgene (Noord-Beveland) te overbruggen. Begin 20ste eeuw werd een veerdienst tussen Middelburg en Zierikzee opgezet. Op deze historische plaats, nu veilig afgedamd dankzij de Deltawerken, vier je straks je vakantie in optima forma. Genietend van het comfort van nu en het al het goede wat Zeeland biedt.





De elementen trotseren
Ooit was Veerse Meer een open zeearm waar het tijdens een storm flink kon tekeer gaan. Door de aanleg van de Veerse Gatdam kalmeerde het water en zijn het niet langer de vissers maar de zeilers en surfers die op hun eigen manier golven en wind trotseren.
Het Veerse Meer is met 25 kilometer lengte, een breedte tot 1600 meter en diepste punt van 25 meter een schitterend en groot watersportmeer. Het is een kunstmatig brakwatermeer met zestien eilandjes, dat is ontstaan door afdamming van de vroegere zeearm, die het Veerse Gat of het Veergat heette. Wolphaartsdijk leefde voordie tijd vooral van de visserij en zelfs de jacht op zeehonden. Een hard leven, waarbij dagelijks de elementen moesten worden getrotseerd.
“Het waren de vissers die golven, wind en water trotseerden. Zeeuwen; een stoer en robuust volk.”
.
Dat was overigens niet alleen op zee: ook de kustlijn van het Veerse Gat werd geregeld belaagd, met als dieptepunt de watersnoodramp van 1953. Op negen plaatsen braken hierbij de dijken door. Het ‘Deltaplan’ werd ontworpen waarin de kustlijn in de delta werd verkort en de dijken opgehoogd. Daarnaast werden de drie eilanden Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland verbonden. Het Veerse Gat werd hierdoor in 1961 gescheiden van de Noordzee en de Oosterschelde door de 3 km lange Veerse Gatdam, later Veerse Dam. Door polderwater en hemelwater werd het zoute zeewater in het meer langzaamaan steeds zoeter, maar echt zoet werd het nooit; het werd een brakwatermeer met een eigen flora en fauna. Zo veranderden ook de natuur in en om het water en de functies van het meer: nu is er alleen nog kleinschalige palingvisserij op het Veerse Meer. Recreatie ging de boventoon voeren als bron van inkomsten en tegenwoordig liggen er maar liefst 3500 ligplaatsen voor plezierjachten rond het meer!